čtvrtek 17. listopadu 2016

Pomoc! Volá novinář a chce fotky!


Tento blog jsem založila proto, abych nemusela stále dokola vysvětlovat, co přesně novinář potřebuje a proč. Budu zde průběžně zveřejňovat informace, které mám z praxe. Pracuji 15 let v médiích, většinu času v kulturní rubrice Lidových novin. Zeptala jsem se taky 25 kulturních redaktorů, kteří pracují v redakcích deníků, týdeníků, měsíčníků a online redakcí. Zde je takové základní shrnutí na téma: fotky.
Stává se to velmi často: dozvím se o zajímavé výstavě / festivalu / projektu. Volám organizátorům, že bych o nich chtěla napsat  a najednou panika. Většinou mi řeknou: "No jo ale my fotky teď nemáme. Grafik je na dovolené, kolega je nemocnej, šéfová šla na oběd a já k tomu nemám vůbec nic" Následuje několikahodinové hledání, někdy trvá i několik dnů...než seženou podklady. Jenže novinář je potřebuje teď a hned. A nestačí poslat jen tak nějaké fotky, ale fotky, kde je jasné, co se na té akci děje. 

Zkuste tohle: připravte si balíček: 5 - 10 fotek. Nepotřebujeme fotky lidí na vernisáži, ani fotky chlebíčků na talíři. Potřebujeme fotky konkrétních děl / událostí. Ke každé fotce přidejte popisku s  názvem díla + autora fotografie. Nahrajte fotky na web vaší instituce, do sekce Press. Že takovou sekci nemáte? Novináři ji velmi oceňují, protože by si tam mohli fotky kdykoliv stáhnout a nemuselo by se to řešit jako last minute akce. Pokud z nějakého záhadného důvodu - zatím mi nikdo nevysvětlil, proč ji většina galerií a jiných kulturních institucí nemá - tuhle sekci nemáte, pak si uložte fotky na Dropbox, abyste je měli kdykoliv k dispozici a mohli je novinářům poslat. Uschovna je fajn, ale je tam bohužel limit, do kdy tam jsou fotky uložené. 

A nezapomeňte, že fotka musí být v tiskové kvalitě, tzn. nikoliv náhledy, které mají 10kb. Ideální je, aby fotka měla alespoň 1MB / 300 dpi. 

Následující fotografie zde zveřejňuji jako příklady, jaké podklady dostávám a proč jsou nebo nejsou použitelné. Nevidíte ani obrazy, ani fotky, jen publikum. Takové fotky se možná hodí do kroniky, ale nikoliv do médií.







Jaké fotky tedy novinář potřebuje? Zde pár příkladů:


1) Pokud je to výstava fotografií, potřebuje...ano, je to divné, ale potřebuje fotky 
Foto Eliška Blažková a můj článek

2) Pokud je to výstava obrazů, je to stejné překvapení: potřebuje fotky obrazů, nikoliv fotky galerie, kde vidíte obraz  z deseti metrů

Obraz Lubomíra Typlta, můj rozhovor s autorem zde


3) Pokud je to výstava soch nebo designérských kousků tak se hodí buď fotky jednotlivých exponátů nebo pohled do expozice, kde vidíte exponáty. Zde ukázky z výstavy Jaroslava Horejce v Galerii hlavního města Prahy.


Pohled do expozice Jaroslava Horejce  
Můj rozhovor s kurátorkou výstavy zde


A královská disciplína! Fotky z akce. 
Zadání je: ukažte, co tam bylo a kde to bylo. Například hudební festival Colours of Ostrava, který se koná v industriálním prostředí. 

Fotka publika, ale nevidíte industriální prostředí

Tady sice vidíte industriál, ale nevidíte, že tam je koncert

Ideální by tedy byla fotka, kde vidíte dav lidí na koncertě a v pozadí industriál. 






















Žádné komentáře:

Okomentovat