pátek 18. listopadu 2016

Hybaj na tiskovku! Proč tam novinář jde jen s vypětím sil?


Většina novinářů v kulturních rubrikách bojuje s nedostatkem času. Ano, nestíháme, málo času na všechno. Chápu, že to není originální, ale zkuste popřemýšlet: K čemu je redaktorům kulturní rubriky tiskovka, když se tam dozví zhruba to samé, co jste jim už poslali emailem? Nemyslíte, že je lepší, když si domluví individuální rozhovor s autorem nebo kurátorem?

Pokud je vaším cílem pouze to, aby na tiskovce bylo co nejvíc "kusů" novinářů, kteří tam sice budou, ale reálně nenapíšou skoro nic, pak zde ukázka, jak vypadá harmonogram novináře, který pracuje v deníku a stihne opravdu minimum, pokud jede na odpolední tiskovku.

13:00 – 13:40 cesta z redakce na tiskovku
13:40 – 14:00 rychlo rozhovor s kurátorem
14:00 – 15:15 tiskovka, použitelné informace 10%
15:15-16:00 dobíhá na odpolední poradu
16:00 – 17:00 porada
17:00 – 19:00 na psaní má necelé dvě hodiny, protože kromě článku z tiskovky ještě pracuje i na jiných textech

Takže...pokud na tiskovce není hvězda světové velikosti nebo spisovatel, který se po 50 letech vynořil z anonymity, pak se na tiskovky vykašlete. Mnohem lepší pro vás bude, když se vám podaří zaujmout tématem a domluvit s redaktorem rozhovor. Pokud z nějakého důvodu - prosím, dejte mi vědět, proč na nich tak lpíte - trváte na tom, že musí být tiskovka za každou cenu, pak na místo tiskovky zorganizujte komentovanou prohlídku. Ta je pro novináře mnohem přínosnější, než 20 minutové představování strejců z radnice a sponzorů.

a taky...ušetříte za chlebíčky pro Holubí letku

Pokud nechcete koukat na prázdný sál a rvát si vlasy, proč zase dorazili jen dva novináři z časopisu Kůň a pes, tak se přihlašte na náš kurz, který vedu s PR manažerkou, Zlatou Jílkovou. Dozvíte se řadu praktických informací, jak zaujmout novináře a čím ho naopak spolehlivě odradíte. Přihlášky zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat