pátek 2. prosince 2016

Vrcholné číslo - na našem webu máme sekci Média

Jakmile novinář uvidí na galerijním nebo jakémkoliv jiném webu sekci Média nebo Pro novináře, tak zbystří. Že by tam konečně bylo to, co tak toužebně očekává? Cynik ale říká: nejásej předčasně! Mnohdy jsou tam "fotečky", jak paní lékárníková s paní starostovou baští jeden chlebíček za druhým na tiskovce.

Pokud takovou sekci připravujete, zkuste se zamyslet nad tím, co jsem vysvětlovala v předchozích dílech. Co novinář potřebuje? jasné, stručné a použitelné texty a fotky. Tady malé opakování, již mnohokrát řečeného:

Tisková zpráva:
Tiskovou zprávu nahrajte na web ve wordu, nikdy tam nedávejte jako pdfko. Proč? Ano, je to trochu otrava vykuchávat z pdfka a převádět do wordu, obzvlášť když tam narvete ještě loga a "fotečky".

Kontakt:
rozhodně nestačí pevná linka a název instituce, ale jméno konkrétní osoby a její mobil. Na pevnou linku, kde po 15 hodině sedí už jen vrátnej, se novinář opravdu nedovolá

Fotky:
8 - 10 fotek v tiskové kvalitě, tzn. aby fotka měla alespoň 1MB. Každá fotka by měla představovat jiné dílo / jinou situaci. Nedávejte tam 8 x stejný záběr do galerie nebo 8 x stejný záběr, jak někdo řeční na tiskovce.

Popisky:
dejte do jednoho word souboru, nedávejte je do názvu fotky (kopírovat osm názvů je trochu otrava)

Popiska například takhle:

pokud je výstava obrazů: Jarní krajina. Obraz Františka Nováka z roku 1910. Archiv Galerie Broumov.

pokud je to výstava fotografií: Šachová partie. Fotograf Michael Hanke dokumentuje šachové turnaje po celé republice.

pokud je to jednorázová akce: Tři miliony pro hospic. Na benefiční aukci se 1. března vydražily obrazy Franty Vonáska a Kláry Slepičkové. Tři miliony podpoří domácí hospic v Berouně. Foto Jan Novák

pokud je to dlouhodobý projekt: První pomoc jako zážitek. Firma xy organizuje zážitkové kurzy první pomoci. Účastníkům simuluje reálné situace, například záchranu při dopravní nehodě nebo infarktu. Foto Josef Horák

A čím uděláte novinářům velkou radost? Třeba tím, že fotky i popisky půjdou stáhnout nejen jednotlivě, ale taky jako celek, v zipu.

A pokud není možné u vás na webu zřídit takovou sekci, tak prosím zasílejte odkaz na fotografie


Žádné komentáře:

Okomentovat